Haute Couture Borduren, Broderie d’Art, Lunéville borduren of Tambour borduren?

Een vraag die mij regelmatig bereikt. Daarom duik ik even met jou in de geschiedenis. De informatie die ik hieronder geef is gebaseerd op een zoektocht op het internet.

De borduurtechniek is afkomstig uit India en heet ‘Aari-werk’. Aari betekent haak. De techniek houdt in, het maken van de kettingsteek met de haak, waaraan een houten handvat is bevestigd. Voor zover bekend is, werd de techniek al toegepast in de 16e eeuw.

StoleAariJaalNavyBlue2_grande.jpg

Aari-werk werd geëxporteerd naar de Perzische golf en arriveerde in de 18e eeuw in Europa. Daar kreeg de techniek de naam Tambour borduren, ofwel tamboureren. Tambour betekent de basisstof strak opgespannen in een frame om een gelijkmatige kettingsteek te kunnen borduren.

In 1810 arriveerde de techniek in het Franse plaatsje Lunéville in Frankrijk. Daar werd de techniek aangewend in de ateliers vanwege het snelle karakter en efficiëntie van de techniek bij het vervaardigen van diverse kantsoorten. Denk aan Valenciennes, Lierse en Brussels kant. In de late 19e eeuw werden kraaltjes en pailletten toegevoegd aan het borduren. Vandaar dat in België en Nederland ook wel gesproken wordt over Lunéville borduren.

In 1924 kochten Albert en Marie-Louise Lesage het Michonet Borduur Atelier. Zij introduceerden het Lunéville borduren in Atelier Lesage. Op vandaag een bekend opleidingsinstituut in Parijs waar nog steeds op dezelfde wijze de techniek wordt toegepast in de haute couture ateliers. Vandaar de naam Haute Couture Borduurtechnieken.

IMG_1415 (2) (Small)

De 1e en 2e wereldoorlog veranderde de vraag naar borduurwerk. De populariteit nam af en vele borduurbedrijven verdwenen van de kaart. De economische veranderingen in de jaren vijftig brachten nieuwe mogelijkheden met zich mee. Nu was het de beurt aan geborduurde handtassen en portemonnees en andere accessoires. In de late 20e eeuw kwam de fashion weer in beeld. Ook nu nog worden vele kledingstukken geborduurd in Lunéville.

Was Lunéville borduren een verzamelnaam voor verschillende vormen van borduren. Tegenwoordig is dat in België en in buurland Nederland ook gekend onder de naam Broderie d’Art.

Zowel India als Frankrijk mag met recht trots zijn op dit erfgoed. In 1998 werd het ‘Conservatoir des Broderies’ opgericht in het kasteel van Lunéville. Het oorspronkelijk doel is om een uniek erfgoed te promoten. In 1999 werd de school aldaar opgericht. Nu, negentien jaar later, is de school gekend en erkend en wordt door mensen met allerlei sociale en demografische achtergronden gevolgd. Het Lunéville borduren wordt nu wereldwijd gepromoot. Daarmee wordt hulde gebracht aan vele generaties borduurd(st)ers die in hun vak geloofden. En nog steeds doen.